In een voormalige school aan de Vlasakker te Oss is een uniek wijnmuseum gevestigd. Stond het pand op de nominatie om afgebroken te worden, nu is het met veel inspanning omgebouwd tot wijnmuseum. Het museum is in het bezit van Roskam Wijnkopers, die vanaf 1977 onder leiding van Elisabeth du Ysèr wijnboeren heeft bezocht en tevens veel brocanteurs en antiquairs. Hier heeft zij zéér veel attributen gekocht die betrekking hadden op wijn. Dit is een levenswerk geworden, wat begonnen is als hobby, is uitgegroeid tot een bedrijf dat bekend is op vele plaatsen in Nederland en wat ook bezocht wordt door wijnliefhebbers vanuit heel Nederland.

Een ding is zeker: steeds meer mensen willen meer weten over het fenomeen wijn dan alleen wanneer het gedronken kan worden en waarbij. Door veel met bevriende wijnboeren te praten, is ze achter veel gebruiken gekomen van werktuigen die op het eerste gezicht niet herkenbaar waren als wijnattribuut. Zelfs makers van antieke gereedschappen heeft ze opgezocht en handleidingen gevraagd en/of aanvullende tekeningen bij dingen die ontbraken. Zó werd ook de kennissenkring steeds groter en intenser. Sinds 16 jaar geeft Elisabeth ook les in het leren proeven van wijnen via de volksuniversiteit te Oss, maar nu het museum in gebruik is genomen worden die lessen ook rechtstreeks vanuit het museum gegeven.

De eerstvolgende les via de volksuniversiteit begint op 19 februari 2002 en is reeds volgeboekt, de directe lessen beginnen op donderdag 21 februari 2002 bij voldoende aanmeldingen, er kunnen 15 personen totaal mee doen aan deze 6 avonden durende sessies, waarbij een aantal facetten aan de orde komen: het leren lezen van het etiket, theorie over wijnstreken, uitleg van de gehele wijnbereiding aan de hand van een diaserie, het ontwikkelen van geuren die voorkomen in wijnen en uiteraard het leren proeven en onderscheiden van wijnen. Kortom een zéér boeiende en een ontspannen manier om over wijn te leren.

Enkele nuttige links:

www.wijnhandel.pagina.nl

www.biologischewijnen.nl

www.wijndetailhandel.nl