Roskam Wijnkopers is een in 1977 opgericht bedrijf onder leiding van Elisabeth du Ysèr met de bedoeling ecologische wijnen te importeren. Het belang van ecologische landbouw is helaas vele jaren ontkend. Te vaak wordt er nog nonchalant over gedaan, wanneer verteld wordt dat de wijnen zuiver zijn, lacht men vaak nog smalend. En dan te bedenken dat wijn reeds eeuwen geleden verbouwd en bereid werd terwijl men nog nooit gehoord had van chemische bestrijdingsmiddelen!!

Gelukkig zijn er nogal wat wijnboeren die generaties lang uit principe nooit chemische bestrijdingsmiddelen hebben gebruikt en steeds meer moderne wijnboeren die, net als hun collega's in de landbouw, steeds vaker omschakelen op ecologische productie- en verwerkingsmethoden.

Het ene druiveras is veel gevoeliger dan het andere en per streek kan de vochtigheid enorm verschillen. Daardoor kunnen er bijvoorbeeld schimmels ontstaan.
Gelukkig zijn er meer dan genoeg natuurlijke bestrijdingsmiddelen om daar wat aan te doen. Hieronder noemen we een aantal voorbeelden:

Op Domaine des Coccinelles zaait men nachtschades tussen de wijnstokken. Nachtschade trekt lieveheersbeestjes aan op hun beurt zich weer te goed doen aan de ongewenste larfjes van schadelijke insecten.
In de Bordeaux streek worden sinds mensenheugenis iedere dag kippen losgelaten in de wijngaarden. Die kippen zijn dol op slakken en andere beestjes die anders de wijnranken zouden aanvreten.

Op Château Boisfranc (Beaujolais) wordt veel met plantenextracten gewerkt tegen de bestrijding van vele soorten ongedierte. Door het korthouden van onkruid tussen de wijnranken voorkomen ze dat ziektes en ongedierte "overlopen".

Het uitzetten van sluipwespen wordt al op vele plaatsen toegepast om schadelijke insecten uit te schakelen.

Het overgrote deel van de ecologische druiven wordt met de hand geplukt Daarna vindt de gisting plaats in grote gistkuipen zonder toevoegen van kunstmatige of genetisch gemanipuleerde gisten. Er wordt dan gesproken van een traditionele gisting waarbij de wijn de nodige tijd krijgt om te gisten zonder dat door middel van temperatuurregelaars het proces verkort wordt. Alleen voor de bereiding van een Primeur wordt een uitzondering gemaakt, maar zelf dan wordt de wijn niet verwarmd maar de ruimte waarin de kuipen staan.

De wijnen worden geklaard door ze regelmatig over te hevelen in schone vaten en het filteren gebeurt door middel van aardfilters.

Wilt u nog meer weten over ecologische wijnen, ons museum bezoeken, een demonstratie in uw winkel of een proeverij organiseren voor u en nog meer wijn liefhebbers? Neem dan gerust contact met ons op, wij houden van ons vak en vertellen u er met plezier over!!


Elisabeth du Ysèr